Skip to main content

På fredag spelar IK Tellus P17 final mot Villa Lidköping BK. Det är första gången ett Stockholmslag spelar bandyfinal på ungdomssidan.

För grabbarna i Tellus är detta första säsongen tillsammans och det har fallit väl ut direkt. Det som började som en hopslagning mellan GT/76 och Gustavsberg har under resans gång fått ett par tillskott i form av ett gäng Hammarbyare och även en kille från Norrtelje. För Tellus del är det en enorm ära att få husera detta fantastiska kollektiv i våra blågula tröjor. Och utan alla ledare och föräldrar från de olika Stockholmsklubbarna hade det här aldrig kunnat bli verklighet. För vår del är det viktigt lyfta fram det här som hela Stockholms angelägenhet.

Fredagens match går i den för kvällen ”neutrala” Gubbängshallen – till vardags grabbarnas hemmaplan. Tematiskt finns det en del att ringa in här. Laget har varit starka på hemmaplan och kunde stoltsera med noll förluster hemma, fram till sista omgången, då Villa kom och dängde dit dem med 7-10. Under slutspelets två hemmamatcher har man dock hittat tillbaka och slog först Nässjö hemma i kvarten (6-3) och kryssade sedan mot SAIK (2-2) i semin.

Under onsdagskvällen har laget sin sista träning inför fredagens match. De glider ut på isen i A-lagets gamla matchtröjor – Hård, Fischer, Nykvist och Deacon far förbi. På sidan står skadade målvakten Vilgot Eriksson, med högerarmen i en mitella.

– Jag drog axeln ur led i torsdags. Vi spelade Junior DM mot Gustavsberg. Jag skadade mig efter 17 minuter, ramlade på armen så att axeln sköt bak. Vi fick ställa en utespelare i mål. Men vi vann ändå!

Vilgot är en av flera killar i laget som läser bandygym på Midsommarkransens gymnasiums NIU. För honom, och för alla andra jag snackar med, verkar hopslagningen ha varit en succé.

– Ja, asså det är ju lag och spelare man mött under hela sin uppväxt. Man har liksom inte känt varandra, men man har ju haft koll på de flesta. Några har man träffat på typ sommarbandyskolan i Edsbyn och så.

Hammarbyarna – Vilgot Eriksson, Oskar Lundqvist, Dennis Mlowe, Axel Sellin och Wilhelm Bergqvist.

Grabbarna från Gustavsberg – Vilgot Müller, Oscar Bernhagen och Sebastian Nilsson.

Gänget från GT/76 – Hugo Letterblad, Gösta Holm, Teodor Magnusson, Einar Holm, Sam Mercer, Alexander Hellqvist, Jack Happe och Ludvig Örengård.

En ensam lirare från Norrtelje – Leo Bombas, som pendlar från Uppsala för att vara med och träna en gång i veckan. ”Äh, det går bra. Det är ett skönt gäng”, säger han.

När vi samlar spelarna för att fota resterna från de gamla pojklagen passar vi på att fråga vilka som var bäst när det begav sig.

– Vi var bäst, säger GT/76-spelarna i kör.

– Vi var bäst. Vi vann flest Stockholm Cup, säger Dennis Mlowe och Axel Sellin från Hammarby.

– GT var bäst, säger Vilgot Müller från Gustavsberg.

– Det kan du ju inte säga! ropar en ledare från sidan.

– Vadårå, det är sant ju, säger Vilgot och skrattar.

– Intervjuar ni mig sen eller? Ropa ”Alex” så kommer jag, säger GT-fostrade Alexander Hellqvist när han är på väg bort från fotograferingen.

Per-Erik pausar tvåmålsspelet för en lektion om passningsspel

När det är dags för tvåmålsspel på storplan får vi chans att snacka lite med huvudtränaren Per-Erik Österlund.

– Det är en enorm utveckling under året alltså. Framförallt passningsspelet har verkligen gått framåt. De har både blivit smartare, Per-Erik avbryter sig själv och blåser i pipan.

– Det där är en passning vi aldrig ska slå! Det är exakt en sån passning våra motståndare vill att vi ska slå, den kan de bryta, mässar han till spelarna som har samlats i en ring runtomkring honom.

– Men nu får vi lägga ner det här med TikTok och allt. Grabbarna måste börja fokusera på matchen på fredag och skapa målbilder. Vi får inte bara titta bakåt. Vi är inte färdiga än, säger han när spelarna har återgått till matchen igen.

Wilhelm Bergqvist får hjälp med brynet av William Holm

Samtidigt som träningen rundas av med skott från cirkeln springer ett par av GT/76:s P16-grabbar fram och tillbaka mellan slipen och omklädningsrummet. Nästa vinter kommer några av dem att ingå i nästa upplaga av Tellus P17 och få sin chans att göra sitt avtryck på pojkallsvenskan. En av dem passar på att fråga Vilgot Eriksson vilka som skjuter hårdast i P17 och P19.

Oscar Bernhagen i P17 och i P19… det måste vara Melker Kellander, han är vass.

Och i A-laget då?

– När Magnusson var med var det ju han. Jäklar vad han skjuter.

– Inte Krigh då? frågar en ledare.

– Nej, inte Krigh, svarar Vilgot snabbt.

Alexander Hellqvist

Tio över sju är passet slut och Alexander Hellqvist är försvunnen. Vi får be Kenji Yamashita Rüster att springa in i omklädningsrummet och hämta honom så att vi kan få den utlovade intervjun.

Hej Alex! Du bad om att få bli intervjuad. Varför?

– Nä, kul bara.

Okej, kan du berätta lite om dig själv?

– Jag är libero. Spelar i en backlinje tillsammans med Oskar Lundqvist och Gösta Holm. De är fantastiska. Vi är en bra trio. Oskar är duktig på det offensiva, Gösta det defensiva och jag styr och ställer. Jag är mer hemma och är bra på tennis. Sen blir det väl en del utvisningar också.

En del? Hur många då?

– Haha, nä, jag vet inte.

– Han måste leda, ropar Per-Erik en bit bort i korridoren.

– Ja, okej, det har väl kanske blivit en 150, med slutspelet inräknat, säger Alexander.

Hur går det mot Villa på fredag?

– Vinst. Vi är motiverade. Sugna.

Går ni in med någon särskild taktik för att vinna?

– Nej. Vi fokuserar 100 och kör som vi brukar. Men de har väl kört en del på djupet, så det är en grej vi får vara beredda på.

– Du får passa dig för han Gustaf Nilsson, han har varit bra, flikar Vilgot Eriksson in.

– Jag vet inte vem det är, skrattar Alexander. Förresten! Skriv att jag är bra på hörnor också.

Kom och stötta grabbarna på fredag! Det är gratis entré i Gubbängshallen och alla är välkomna. Om du inte kan följa matchen på plats har även det eminenta sändningsteamet William Holm och Mattias Wallin utlovat en gratis sändning av matchen, länk till den hittar du på våra sociala medier närmare matchstart.

Filter

KlubbenNyheter

Kallelse till årsmöte

Det är dags för IK Tellus Bandys årsmöte. Vänligen bekräfta gärna ditt deltagande till Martin…
HerrNyheter

Tellustipset går i mål efter den tionde veckan

I och med den tionde veckans slut har vårens Tellustips gått i mål. Här hittar…
HerrNyheter

Kallelse till extrainsatt årsmöte

Eftersom en ny revisor har tillsatts kallar vi pliktenligt till ett extrainsatt årsmöte. Dag:  Torsdagen…

TELLUS BANDY

TELLUS BANDY

TELLUS BANDY

TELLUS BANDY

TELLUS BANDY

TELLUS BANDY

TELLUS BANDY

TELLUS BANDY