Skip to main content

Nu är det dags att bestämma sig! Den första december 2023 är sista ansökningsdag för nästa års antagning till bandygymnasium, för spelare födda 2008. Vill du göra en rejäl satsning på bandyn finns det fantastiska möjligheter att göra det här i Stockholm.

Bandygymnasiet (NIU) i Stockholm drivs av Stockholms bandyförbund och är i år inne på sitt sjätte verksamhetsår. Sedan starten (2018) har antalet spelare, som går bandygym i Stockholm, ökat för varje år. Och det har gett resultat, de senaste två säsongerna har Tellus P17 vunnit säsongens sista match. Ja ni förstår, två SM-guld på raken för P17 till Stockholm. Det har givetvis aldrig hänt förut och är riktigt uppseendeväckande, men det bevisar bara att vi har duktiga bandyungdomar i Stockholm, och när dom ges rätt förutsättningar på hemmaplan, då händer det spännande grejer.

En mycket stor del i dessa framgångar har Niklas Westblad, som är ansvarig för bandygymnasiet. Vi fick en pratstund med honom strax innan en av morgonträningarna i bandyhallen.

Hur är läget på bandygym?
Det är superbra, vi blir bättre och bättre hela tiden och eleverna är nöjda men vill mer hela tiden. 

Häromdagen såg jag att Adam Gilljam (från Hammarby) var här på besök, hur kommer det sig?
Eftersom det är en elitutbildning, bjuder jag ibland hit elitspelare för att ge tips, idéer och inspiration till eleverna. Det är bra med intryck utifrån, och för eleverna att lyssna på en annan röst än min. Även tidigare elever (alumni) är välkomna hit. Några har varit här och hjälp till med träningen. Dom är duktiga på att driva upp tempot på träningarna.

Hur många elever är det per årskurs?
Totalt är det 20 elever, vi har fem spelare vardera i årskurs två och tre, samt 10 spelare i årskurs ett. Antalet spelare idag (20 elever), är ganska lagom men vi har plats för upp till 30 spelare. Skulle vi bli fler än 20, kommer det troligtvis bli en till instruktör vid sidan av mig. 

Hur är nivån på spelarna och kvaliteten på träningarna?
Det är många spelare på riktigt hög nivå. Vi har flera landslagsaktuella spelare i alla årskurser, vilket hjälper till att driva upp tempot samt hålla en hög nivå på träningarna. Alla vill mer, så det är en bra känsla i gruppen.

Hur ser ansökningsläget ut inför nästa säsong?
Det ser bra ut, ungefär som det brukar. Förra året var det väldigt många spelare från GT/76 som sökte hit, men i år är det mer uppblandat från flera föreningar. 

Innan det var dags att gå ut på isen, hann vi även prata med två av eleverna som går i årskurs ett, Ruben Arenander och Johan Lagesson. Båda spelar i Tellus P17 samt är uttagna till landslagets 30-mannatrupp, som har läger nu till helgen.

Vad är bäst med att gå på bandygym i Stockholm?
Att få träna på skoltid och på morgonen. Det är skönt att träna på morgonen, när man kommer till skolan efter träningen är man pigg på första lektionen. Det är en bra grupp att vara i, alla känner alla och det är en bra stämning. Bra för individuell utveckling och teknik, man märker redan skillnad på sin egen utveckling. 

Hur är skolan och hur fungerar samarbetet mellan skolan och Tellus P17?
Skolan är bra, den är över förväntan. Samarbetet mellan skolan och Tellus fungerar bra. Niklas är även och tittar på våra matcher ibland, det är kul.  

Hur funkar livet rent praktiskt med mat och logistik?
Det funkar bra, vi har kylskåp och micro i bandyhallen, så det blir enkelt med mat. Alla prylar är i hallen hela tiden, det underlättar också. Det går bra att åka kollektivt (t-banan) mellan hallen och skolan också. Om vi har tidig träning med laget får vi gå tidigare från skolan om det behövs, så det är också bra.  

Finns det något dåligt/besvärligt med att gå bandygym?
Nej inte för oss, men kanske om man vill gå en praktisk linje, så funkar inte det i Stockholm.

Vi önskar Johan och Ruben stort lycka till med säsongen och på kommande landslagssamling.

Nästa säsong då?
I samarbete med flera andra föreningar i Stockholmsområdet, fortsätter Tellus med sin ungdomssatsning i både P17 och P19 Nationell till nästa säsong. Kombinationen med morgonträningar i bandyhallen och lagens kvällsträningar i samma hall, gör att det blir väldigt enkelt och praktiskt att bedriva elitsatsning på hemmaplan. Det finns även möjligheter att spela och träna i flera lag både på junior-sidan, men också på senior-nivå, beroende på hur långt man har kommit på sin bandyresa.

Därför tycker vi att ni ska göra som Johan och Ruben; sök bandygymnasium på Midsommarkransen, och gör din elitsatsning tillsammans med Tellus. Sista ansökningsdag är 1:e December.

https://midsommarkransensgymnasium.stockholm/nationella-idrottsutbildningar/bandy/

Filter

KlubbenNyheter

Kallelse till årsmöte

Det är dags för IK Tellus Bandys årsmöte. Vänligen bekräfta gärna ditt deltagande till Martin…
HerrNyheter

Tellustipset går i mål efter den tionde veckan

I och med den tionde veckans slut har vårens Tellustips gått i mål. Här hittar…
HerrNyheter

Kallelse till extrainsatt årsmöte

Eftersom en ny revisor har tillsatts kallar vi pliktenligt till ett extrainsatt årsmöte. Dag:  Torsdagen…

TELLUS BANDY

TELLUS BANDY

TELLUS BANDY

TELLUS BANDY

TELLUS BANDY

TELLUS BANDY

TELLUS BANDY

TELLUS BANDY